Main menu:
A Méhpempőröl
A méhpempő a fiatal méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejfölszerű, savanykás, kissé szúrós illatú anyag, mely állás közben megsárgul, és tartósítás hiányában hamar elveszíti bioaktív hatását. A méhek utódainak, de legfőképpen a méhanya kifejlődéséhez elengedhetetlen. A méhpempő összetétele nagyon összetett. Sokszor és sokan elemezték, de az anyag néhány százaléka még ma is ismeretlen.
Minden olyan létfontosságú vitamin, ásványi anyag, aminosav és enzim megtalálható benne ami szervezetnek elengedhetetlen. Szintetikus előállítása eddig még nem sikerült. A méhcsaládokkal történő úgynevezett irányított méhpempő termelése rendkívüli hozzáértést, precizitást, és más méhészeti termékekkel eltérően csak az erre a célra szolgáló eszközökkel oldható meg. Tekintettel arra hogy egy méhcsaládban nem túl gyakori az anyabölcső, melyből a legtöbb méhpempő nyerhető, így tehát irányítani kell a méheket a méhanyák nevelésre, melyet megszakítunk a méhpempő elvételével.
Majd újra anyanevelésre késztetjük őket és így tovább…..
Az így termelt méhpempő meggátolja a mikrobák növekedését, hosszabb idő után baktériumölő hatása van. A fertőző betegségekkel szemben fokozza a szervezet ellenálló képességet, Úgyszintén a mikrobák okozta gyulladásokkal szemben is. Különösen a gyenge ellenálló képességű gyermekek kezelésénél értek el jó eredményeket a méhpempővel. A táplálékhiányban, fejlődési rendellenességekben szenvedő gyerekeknél is mutatkozott eredmény, amikor már minden egyéb hatástalannak bizonyult. Azoknál a kismamáknál, akiknek nincsen elegendő tejük, fokozza a tejképződést. Az idősödő szervezetben feloldja a fáradtságérzetet, gátolja az idő előtti szellemi kimerülést. Jó szer étvágytalanság, anyagcserezavarok, öregkori gyengeség ellen, súlyosabb betegségekből lábadozóknak, főleg fertőző, magas lázzal járó betegségek után. Fokozza a vérképző szervek működését, erősíti az idegrendszert.
Szintetikus előállítása eddig nem sikerült. Megtalálható benne számos olyan anyag, amely az ember táplálkozásában létfontosságú.
Igen sok B - vitamint ( B1, B2, B3, B5, B6 ) továbbá C-, D-, E-, H-vitamint tartalmaz. Ezek közül kiemelkedő a B5- vitamin tartalom, ezért a méhpempő az élelmiszerek közül a B5- vitamin ma ismert legjelentősebb forrása.
Tartalmaz még különböző nyomelemeket ( pld. kén, mangán, nikkel, kobalt ), valamint hormont, illetve hormonszerű anyagot .A méhpempő hormonális anyagai javítják az ivarmirigyek működését is! A férfiaknál fokozza a potenciát (!), a nőknél meglepő eredményeket értek el alkalmazásával a klimaxban vagy közvetlenül utána. Felhasználják a meddőség, asztma, pajzsmirigy-rendellenesség, gyomorfekély gyógyításában. A méhpempő nálunk mézben vagy alkoholban tartósítva kapható.
A fehérjetartalma nagyon magas, 12 -18 %, és teljes értékű.
A felsorolt összetevők tartós hiánya után az emberi táplálkozásban zavarok keletkezhetnek, betegség fejlődhet ki.
A méhpempő emberi táplálkozásra való felhasználása ősrégi szokás, előnyös hatását már az inkák is felismerték. A méhpempőt mézben elkeverve tartósítjuk, a méz savtartalma tartósítja a pempőt. A hűtőszekrényben +1 - +3 C hőfokon tartandó.
Összefoglalva:
• fokozza a termékenységet, késlelteti a klimaxot
• élettartam növelő
• csökkenti a szellemi és fizikai kimerültséget, erősíti az idegrendszert
• vérnyomás szabályozó, szív- és érrendszeri problémákra kiváló
• hatásos emésztési és anyagcsere zavarok,
• immungyengeség, vérszegénység, alultápláltság,
• asztma és
• bőrbetegségek esetén
A méhpempő értékét nagyban befolyásolja a hamisíthatatlansága!