Main menu:
" Termelõi magyar mézzel védje egészségét, mert a méz nemcsak táplálék hanem orvosság is."
A mézrõl általában:
Az egyiptomi piramisok feltárásakor több sírkamrában is romlatlan mézre bukkantak a régészek, amellett hogy a"minõségét háromezer évig megõrzi" csodája mellett, arra is utal, hogy már az ókorban ismerte és fogyasztotta a mézet az emberiség. A középkori kolostorokban is rendszeres volt a méhészkedés, hazánkban pedig a szerzetesrendek megalakulása után vált népszerûvé. A méz élelmiszer. A méz a természet ajándéka. Egy kg. méz összegyûjtése érdekében a méhek kb. 3 millió virágot látogatnak nektárt gyûjtögetve. E virágok látogatása közben akkora távolságot tesznek meg, hogy hat-szor körülrepülhetné a földet egy méh. A méz nemcsak édes, hanem szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz. A méz a méhek által a virágokból összegyüjtött nektárból készül, melyet a méhek érlelnek késztermékké!!! A méz alapanyaga a nektár, a természetben híg formában a növények virágjaiban, azok kiválasztó tevékenysége során keletkezik
Persze a fõ összetevõi a cukrok és a víz.A méz körülbelül 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket,nyomelemeket.
A mézben megtalálható cukrokról tudni kell, hogy természetes cukrok , melyek a természetben megtalálhatók. Ezek a cukrok nem kémiai eljárással "készülnek". A mézben lévõ vízrõl pedig azt kell tudni, hogy kétszeres szûrésen (filteren) át kerül a mézbe. Az egyik fiIter a növény, amibõl a nektár származik. A másik filter pedig maga a méhecske, amely a nektár érlelése során ismét kivonja a nektárban található vizet. A mézben található természetes cukrok (szénhidrátok) mennyisége 80% körüli, a méz fajtájától függõen. A víz aránya pedig általában 18% körül ingadozik. A mézben találhatók fehérjék (proteinek) is. A méz tartalmaz ásványi anyagokat is. Minden méznek más és más az ásványi anyag tartalrna,és a természetes cukrok aránya, attól függõen melyik várágról hprdták össze a méhek!A méz az eredetétõl függõen igen sokféle tulajdonsággal rendelkezik. Színe, íze, illata, aromája, állománya és összetelei eltérõek lehetnek attól függõen, hogy milyen növény(ek) virágairól vagy esetleg milyen egyéb cukrot tartalmazó nedvekrõl gyüjtötték a méhek a méz alapanyagát.
A méz színe a víztiszta átlátszótól vagy a hófehér kristályos színtõl a sárga, sárgásbarna, zöldessárga, vörösesbarna színárnyalatokon át a kávébarnáig, sõt egészen a feketéig terjedhet rendkívül sok színárnyalatban.
Íz szempontjából is igen sokféle lehet a méz, íze a kellemes, virágillatú, aromás, édes íztõl a savanykás, kissé karcos, sõt egészen a kellemetlen ízig terjed. A méz színét, ízét, aromáját a tárolási körülmények, a tárolás idõtartama, a tárolóeszközök és a mézzel együtt tárolt anyagok igen erõsen befolyásolhatják.
Melyik a jó méz? A méhek által készített érett méz korlátlan ideig eltartható.A ki-kristályosodása pedig rengeteg tévhittel,és tájékozatlansággal ellentétben egy természetes folyamat.A kristályos mézet 40-max 45 C fokon történõ folyamatos melegítéssel ( pl:vízzel telített edényben) visszaállíthatjuk eredeti állagába.
Érdemes a mézet hûvös, sötét és száraz helyen tárolni. Ajánlott 15 C fok körüli hõmérsékleten tartani. A méz hamisításának elkerülése érdekében készült méz szabvánv is.Illetve 2008-tól zárjegy védi a mézet!Mézet a méhek készítenek! A termelõi mézek "védjegye" a termelõ neve, címe, és 2008-tól a zárjegye is! "Egy méhkaptár tíz orvossal is felér" tartja egy õsrégi közmondás!
A méz könnyen felszívodó természetes cukor tartalma miatt gazdag energiaforrás, ugyanakkor nem hízlal, mert a gyümölcscukor a májban glikogén-ként raktározódik, a szõlõcukrot pedig az izmok használják el gyorsan. Igen gazdag B1, B2, B3, B8 és B6 vitaminban, emellett rengeteg kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és a szervezetet az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkezõ szabad gyököktõl védõ természetes antioxidáns van benne. Gyógyhatásait nemcsak tudományos kutatások, hanem népi megfigyelések is igazolják. Amellett, hogy meghülés, torokfájás és köhögés esetén hatékony gyógyszer, az összetétele révén erösíti az immunrendszert, segíti a betegség utáni lábadozást és a szellemi-fizikai energia visszanyerését. A mézben lévõ tápanyagoknak köszönhetõen a sejtek hatékonyabban használják fel az oxigént, így növelhetõ a teljesítõképesség. Zúzódások esetén a sérült szövetekbõl gyorsan kitisztul a vizenyö, a méz kiöblíti a sebet, serkenti a sebgyógyulást, és antimikrobiális öszszetevöi, és egyes fajták hidrogén-peroxid elõállító képessége révén megöli a baktériumokat. Ennek a tulajdonságának köszönhetõen az is, hogy a finomított cukrokkal ellentétben nem okoz fogszuvasodást, sõt inkább megvédi a fogzománcot a káros baktériumoktóI. A méz különleges táplálék, amely sokáig az egyetlen édesítõszer volt.