Main menu:
" Termelői magyar mézzel védje egészségét, mert a méz nemcsak táplálék hanem orvosság is."
A mézről általában:
Az egyiptomi piramisok feltárásakor több sírkamrában is romlatlan mézre bukkantak a régészek, amellett hogy a"minőségét háromezer évig megőrzi" csodája mellett, arra is utal, hogy már az ókorban ismerte és fogyasztotta a mézet az emberiség. A középkori kolostorokban is rendszeres volt a méhészkedés, hazánkban pedig a szerzetesrendek megalakulása után vált népszerűvé. A méz élelmiszer. A méz a természet ajándéka. Egy kg. méz összegyűjtése érdekében a méhek kb. 3 millió virágot látogatnak nektárt gyűjtögetve. E virágok látogatása közben akkora távolságot tesznek meg, hogy hat-szor körülrepülhetné a földet egy méh. A méz nemcsak édes, hanem szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz. A méz a méhek által a virágokból összegyüjtött nektárból készül, melyet a méhek érlelnek késztermékké!!! A méz alapanyaga a nektár, a természetben híg formában a növények virágjaiban, azok kiválasztó tevékenysége során keletkezik
Persze a fő összetevői a cukrok és a víz.A méz körülbelül 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket,nyomelemeket.
A mézben megtalálható cukrokról tudni kell, hogy természetes cukrok , melyek a természetben megtalálhatók. Ezek a cukrok nem kémiai eljárással "készülnek". A mézben lévő vízről pedig azt kell tudni, hogy kétszeres szűrésen (filteren) át kerül a mézbe. Az egyik fiIter a növény, amiből a nektár származik. A másik filter pedig maga a méhecske, amely a nektár érlelése során ismét kivonja a nektárban található vizet. A mézben található természetes cukrok (szénhidrátok) mennyisége 80% körüli, a méz fajtájától függően. A víz aránya pedig általában 18% körül ingadozik. A mézben találhatók fehérjék (proteinek) is. A méz tartalmaz ásványi anyagokat is. Minden méznek más és más az ásványi anyag tartalrna,és a természetes cukrok aránya, attól függően melyik várágról hprdták össze a méhek!A méz az eredetétől függően igen sokféle tulajdonsággal rendelkezik. Színe, íze, illata, aromája, állománya és összetelei eltérőek lehetnek attól függően, hogy milyen növény(ek) virágairól vagy esetleg milyen egyéb cukrot tartalmazó nedvekről gyüjtötték a méhek a méz alapanyagát.
A méz színe a víztiszta átlátszótól vagy a hófehér kristályos színtől a sárga, sárgásbarna, zöldessárga, vörösesbarna színárnyalatokon át a kávébarnáig, sőt egészen a feketéig terjedhet rendkívül sok színárnyalatban.
Íz szempontjából is igen sokféle lehet a méz, íze a kellemes, virágillatú, aromás, édes íztől a savanykás, kissé karcos, sőt egészen a kellemetlen ízig terjed. A méz színét, ízét, aromáját a tárolási körülmények, a tárolás időtartama, a tárolóeszközök és a mézzel együtt tárolt anyagok igen erősen befolyásolhatják.
Melyik a jó méz? A méhek által készített érett méz korlátlan ideig eltartható.A ki-kristályosodása pedig rengeteg tévhittel,és tájékozatlansággal ellentétben egy természetes folyamat.A kristályos mézet 40-max 45 C fokon történő folyamatos melegítéssel ( pl:vízzel telített edényben) visszaállíthatjuk eredeti állagába.
Érdemes a mézet hűvös, sötét és száraz helyen tárolni. Ajánlott 15 C fok körüli hőmérsékleten tartani. A méz hamisításának elkerülése érdekében készült méz szabvánv is.Illetve 2008-tól zárjegy védi a mézet!Mézet a méhek készítenek! A termelői mézek "védjegye" a termelő neve, címe, és 2008-tól a zárjegye is! "Egy méhkaptár tíz orvossal is felér" tartja egy ősrégi közmondás!
A méz könnyen felszívodó természetes cukor tartalma miatt gazdag energiaforrás, ugyanakkor nem hízlal, mert a gyümölcscukor a májban glikogén-ként raktározódik, a szőlőcukrot pedig az izmok használják el gyorsan. Igen gazdag B1, B2, B3, B8 és B6 vitaminban, emellett rengeteg kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és a szervezetet az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védő természetes antioxidáns van benne. Gyógyhatásait nemcsak tudományos kutatások, hanem népi megfigyelések is igazolják. Amellett, hogy meghülés, torokfájás és köhögés esetén hatékony gyógyszer, az összetétele révén erösíti az immunrendszert, segíti a betegség utáni lábadozást és a szellemi-fizikai energia visszanyerését. A mézben lévő tápanyagoknak köszönhetően a sejtek hatékonyabban használják fel az oxigént, így növelhető a teljesítőképesség. Zúzódások esetén a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyö, a méz kiöblíti a sebet, serkenti a sebgyógyulást, és antimikrobiális öszszetevöi, és egyes fajták hidrogén-peroxid előállító képessége révén megöli a baktériumokat. Ennek a tulajdonságának köszönhetően az is, hogy a finomított cukrokkal ellentétben nem okoz fogszuvasodást, sőt inkább megvédi a fogzománcot a káros baktériumoktóI. A méz különleges táplálék, amely sokáig az egyetlen édesítőszer volt.